Informació

DISTRIBUCIÓ: El Tití Lleó Dorado (Leontopithecus rosalia) és natural de les Amèriques. Aquesta espècie és endèmica del sud-est del Brasil. La seva distribució es limita als boscos de la zona costanera de l’Atlàntic a les proximitats de Rio de Janeiro, potser fins al sud de l’estat d’Espirito Santo.

POBLACIÓ: D’acord amb Kierulff i Rylands, 2003, es va estimar una població total en la naturalesa del Tití Lleó Daurat de 562 individus de 109 grups en 1992. La densitat estimada en aquests estudis va ser de 0,39 a 2.35 grups per quilòmetre quadrat. Afegeixen aquests autors que a la data de publicació ja hi havia una població introduïda de significant magnitud. A finals del 2001 se li va estimar una població total en la naturalesa d’uns 1000 individus.

HÀBITAT: Habita en els boscos de vegetació primària; aparenta tenir preferència per aquests boscos en zones pantanoses. Se li veu en la vegetació secundària. Són boscos de terres baixes des del nivell del mar fins als 300 metres d’elevació, encara que se li documenta fins als 550 metres d’elevació.

 LOCOMOCIÓ: Es trasllada per les branques utilitzant les quatre extremitats.

COMUNICACIÓ: En la comunicació vocal del Tití Lleó Daurat s’inclou un so que emet només quan troba la seva alimentació preferida. S’estima que efectua aquest so per a avisar a la resta del grup.

HÀBITS: Com els altres membres dels Tamarinos i Tití, el Tití Lleó Daurat és d’hàbits diürns i arborícoles. A la nit dorm en els forats en els arbres.

ESTRUCTURA SOCIAL: L’estructura social és la unitat familiar formada per una parella i els seus fills. Els integrants de la família es mantenen en relativa proximitat els uns dels altres, formen un grup. Normalment aquests grups compten de tres a set individus. Cada grup és integrat per almenys una femella capaç de reproduir i un o dos mascles capaços de reproduir que no van néixer en aquest grup. A més pot tenir un altre o altres mascles adults nascuts en el grup, que no reprodueixen, adolescents i les cries. Hi ha mobilitat entre els membres dels grups. La mobilitat de les femelles no és tan freqüent com en els mascles. Es documenten casos on un o dos mascles immigrants a un grup reemplaçant el mascle del grup, en certs casos amb indicacions de que va succeir una baralla bastant seriosa on l’exposat mascle dominant va patir serioses ferides. En altres casos la immigració d’un nou mascle aparenta ser pacífica. En aquests casos l’immigrant no desplaça immediatament al resident reproductor. Es veuen alguns individus solitaris i associacions d’aquests individus solitaris o solters perquè ja no estan tan solitaris però no es mantenen en una àrea específica ni semblen formar família. Els integrants d’aquestes associacions poden ser del mateix gènere o de tots dos gèneres. ÀREA DE accions van: Cada família es desplaça per una zona, anomenada àrea d’acció, a la selva. El Tití Lleó Dorado empra un àrea d’acció de 36-61 hectàrees. Aquesta àrea és defensada d’altres membres de la mateixa espècie. Les femelles defensen l’àrea d’altres femelles, mentre que els mascles ho defensen d’altres mascles i algunes femelles.

REPRODUCCIÓ: Almenys en algunes poblacions la major part de la reproducció ocorre durant una temporada de l’any, naixent la majoria de les cries de setembre a febrer, encara que és possible que una mateixa femella reprodueixi dues vegades en un any. A cada part normalment té un o dos fills, encara que poden ser tres. Com en les altres espècies de tití i Tamarin, després del part les mares estan preparades per tornar a procrear a les dues o tres setmanes. El període de gestació és de 125 a 137 dies. Normalment en el grup només reprodueix la femella dominant. És possible que en alguns grups, com a mínim per un curt període de temps, més d’una femella tingui fills (la mare i una filla quan un mascle nou entra al grup). El control de la mare sobre les filles perquè no reprodueixin s’estima que sigui per mitjà del comportament, agressió de part de la mare, ja que no és per hormones. Els membres del grup ajuden a la mare a criar els bebès. Normalment la mare els transfereix a un altre membre del grup als set dies de nascuts.

LONGEVITAT: Arriba a la maduresa als dos anys. En captivitat se li estima una longevitat d’uns 15 anys.

 ALIMENTACIÓ: L’alimentació consisteix de fruites. És complementada amb saba, flors, invertebrats i rèptils. Se li ha vist els grups menjant plàtans a les plantacions properes a les reserves.

 DESCRIPCIÓ: Al cap i el cos aconsegueix una longitud de 20 a 37 cm. La cua mesura de 30 a 40 cm. El pes és de 360 i 800 grams. El Pelatge: El pelatge és constituït d’un sol mantell, no té mantell intern. El pèl del cos és llarg i predominantment de color daurat, encara que en molts casos també té alguns pèls negres. A la cara aparenta no tenir pèls excepte per les galtes on té un floc. La cua és del mateix color que el cos. A la natura s’ha notat certa varietat en la tonalitat del color daurat i intensitat de pèls negres entre algunes poblacions. Entre els gèneres no s’ha notat diferència en el color o textura del cabell. El pèl el muden anualment.

 ALTRES NOMS: En Tití Lleó Daurat també se l’anomena “Leoncito Dorado”, “Mono León”, “Mono Rubiáceo”, “Tití Dorado” i “Tití Leoncito”. En anglès se li coneix per “Golden Lion Tamarin”. En portuguès es diu “Mico-Leão-Dourado”.

 AMENACES: Aquesta espècie es troba seriosament amenaçada (Critically Endangered) a causa de la destrucció d’hàbitat. La desforestació a causa de l’agricultura, ramaderia i urbanització, el turisme també creant cert impacte, ha fragmentat els boscos dins de la seva distribució. En el passat el mercat de mascotes i l’adquisició per a les col•leccions zoològiques també van afectar seriosament a aquesta espècie. De 1960 a 1965 es s’exportaven 300 Tití Lleó Daurat anualment, tal va ser l’abús que el 1977 es va estimar la població total en la naturalesa de no sobrepassar els 200 exemplars.

REINTRODUCCIÓ: Des de 1983 s’han estat reintroduint en les reserves naturals a Brasil individus del Tití Lleó Daurat nascuts en captivitat. És un projecte ben complicat on fins al 2004 només el 65% dels Tití Lleó Daurat retornats a la natura ha aconseguit sobreviure més de sis mesos. No obstant això, s’ha après molt, com ara: l’adaptació al apropiat tipus de vegetació ser essencial; adaptació a l’estat natural des de jovenet, una vegada en la naturalesa la necessitat de compensar la seva alimentació artificialment sense fer-ho per molt de temps cosa que no s’adaptin; i molts altres dades que semblen indicar millors resultats en el futur.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s




%d bloggers like this: